Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister z britansko veleposlanico o nadaljnjem sodelovanju

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 4. decembra 2018, sprejel veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Sophie Honey.

Sogovornika sta se uvodoma strinjala, da so odnosi med ministrstvoma in policijo dobri in intenzivni na vseh ravneh. Minister tudi podpira tesno sodelovanje med državama predvsem na področju notranje varnosti. 

 

Osrednji temi srečanja sta bili migracijska situacija v regiji in izstop Velike Britanije iz EU. Minister Poklukar je veleposlanici Honey predstavil trenutno situacijo na področju migracij. Slovenska policija je letos zabeležila skoraj osem tisoč nezakonitih prehodov meje, v ministrstvu pa smo sprejeli tudi prek 2500 prošenj za mednarodno zaščito, kar je oboje štirikrat več kot v preteklem letu. Glede situacije v regiji Zahodnega Balkana je zaskrbljen predvsem zaradi razmer v Bosni in Hercegovini, saj njihove kapacitete ne zadoščajo za namestitev vseh migrantov. Obenem pa je izrazil zadovoljstvo, da je Srbija ukinila vizumsko liberalizacijo za državljane Irana.

 

Veleposlanica je ministra obvestila o aktualnem dogajanju v Veliki Britaniji glede izstopa države iz EU in poudarila, da je želja britanske vlade nadaljevanje odnosov z državami članicami v kar največjem obsegu tudi po Brexitu. Minister je glede nadaljnjega sodelovanja povedal, da si na področju notranji zadev, še posebej na področju varnosti, želimo ohraniti vsaj enako raven sodelovanja kot doslej.