Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Čurin s predstavniki EU in Zahodnega Balkana o boju proti trgovini z ljudmi

V Bruslju je v ponedeljek in torek, 3. in 4. decembra 2018, potekalo srečanje Neformalne EU mreže nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov za boj proti trgovini z ljudmi, ki se ga je udeležil državni sekretar mag. Sandi Čurin.

Neformalna EU mreža nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov (NREM) je bila ustanovljena s sklepom Sveta Evropske unije junija 2009. Glavni namen srečanj predstavnikov je izmenjava informacij in najboljših praks na področju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi s ciljem čim boljšega usklajevanja nalog tako na ravni EU kot tudi na nacionalni ravni. 

 

Prvi dan srečanja so predstavniki NREM poročali o aktualni situaciji na področju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi, trenutnih trendih in izzivih ter o tekočih aktivnostih držav članic na tem področju. V okviru srečanja je potekala tudi razprava o sodelovanju med državami Zahodnega Balkana in EU, avstrijsko predsedstvo pa je predstavilo delovanje Skupne operativne službe za boj proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. O zadnjih trendih in ugotovitvah na področju trgovine z ljudmi sta poročali tudi agenciji Europol in Frontex. Evropski inštitut za enakost spolov pa je predstavil poročilo z 18. oktobra 2018 o ukrepih na področju boja proti trgovini z ljudmi, povezanih s spolom.

 

Na drugem delu srečanja so sodelovali tudi predstavniki civilne družbe in Neformalne mreže Nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi Jugovzhodne Evrope (NATC JVE) iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Kosova, Makedonije, Albanije in Moldavije. Na skupnem zasedanju je Evropska komisija predstavila 2. poročilo o napredku v boju proti trgovini z ljudmi. Udeležence zasedanja je nagovoril tudi komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopoulos.