Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Čurin s predstavniki EU in Zahodnega Balkana o boju proti trgovini z ljudmi

V Bruslju je v ponedeljek in torek, 3. in 4. decembra 2018, potekalo srečanje Neformalne EU mreže nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov za boj proti trgovini z ljudmi, ki se ga je udeležil državni sekretar mag. Sandi Čurin.

Neformalna EU mreža nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov (NREM) je bila ustanovljena s sklepom Sveta Evropske unije junija 2009. Glavni namen srečanj predstavnikov je izmenjava informacij in najboljših praks na področju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi s ciljem čim boljšega usklajevanja nalog tako na ravni EU kot tudi na nacionalni ravni. 

 

Prvi dan srečanja so predstavniki NREM poročali o aktualni situaciji na področju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi, trenutnih trendih in izzivih ter o tekočih aktivnostih držav članic na tem področju. V okviru srečanja je potekala tudi razprava o sodelovanju med državami Zahodnega Balkana in EU, avstrijsko predsedstvo pa je predstavilo delovanje Skupne operativne službe za boj proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. O zadnjih trendih in ugotovitvah na področju trgovine z ljudmi sta poročali tudi agenciji Europol in Frontex. Evropski inštitut za enakost spolov pa je predstavil poročilo z 18. oktobra 2018 o ukrepih na področju boja proti trgovini z ljudmi, povezanih s spolom.

 

Na drugem delu srečanja so sodelovali tudi predstavniki civilne družbe in Neformalne mreže Nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi Jugovzhodne Evrope (NATC JVE) iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Kosova, Makedonije, Albanije in Moldavije. Na skupnem zasedanju je Evropska komisija predstavila 2. poročilo o napredku v boju proti trgovini z ljudmi. Udeležence zasedanja je nagovoril tudi komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopoulos.