Skoči na vsebino

NOVICA

Minister je novi generalni direktorici policije slovesno predal znak generalnega direktorja policije

Potem ko je bila mag. Tatjana Bobnar včeraj na predlog ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja imenovana na mesto generalne direktorice policije, ji je danes, 12. decembra 2018, na slovesnem, že tradicionalnem sprejemu vodstvenih delavcev policije ob koncu leta minister predal znak generalnega direktorja policije. Slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec in drugi visoki gostje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je novi generalni direktorici policije mag. Tatjani Bobnar slovesno predal znak generalnega direktorja policije. Ta znak se danes podeljuje prvič, skladno s Pravilnikom o dopolnitvah Pravilnika o priznanjih v policiji, ki ga je 4. decembra 2018 izdal minister za notranje zadeve.

 

Ob tem je Poklukar nagovoril udeležence in v nagovoru utemeljil svojo odločitev, da naj prav mag. Tatjana Bobnar prevzame vodenje policije. Kot je dejal, od generalne direktorice policije pričakuje, da bo slovenska policija še naprej suvereno opravljala svoje poslanstvo na tako visoki ravni. "Predvsem pa želim, da se z ekipo posveti izdelavi kariernega sistema za policiste in policistke, modernizaciji policije in razvoju policijske stroke. Želim ji, da bo pri svojem delu uspešna in pri tem ima vso mojo podporo. Kot minister za notranje zadeve trdno stojim za policijo - za delom policistk in policistov in vam tudi popolnoma zaupam. Zaupam v to, da delate zakonito, strokovno in v skladu s svojimi pooblastili. Kot minister in kot državljan."

 

Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Mag. Tatjani Bobnar je čestital ob nastopu funkcije generalne direktorice policije ter zaželel srečno in uspešno delo slovenski policiji. Premier je poudaril, da funkcija na čelu policije zahteva celega človeka, veliko potrpljenja, vzdržljivosti in trdnosti. Po njegovem prepričanju vse te vrline zaznamujejo mag. Bobnarjevo. Dejal je, da ve, zakaj smo vsi na svojih funkcijah – da služimo svoji domovini, da državljankam in državljanom zagotavljamo varnost. Kot je dodal, ima slovenska policija veliko in pomembno nalogo, saj je del obrambno-varnostnega sistema, varuje državljanke in državljane, jim služi ter jim pomaga. Mnogi pa se tega po njegovem mnenju premalo zavedajo. Zato je prav, da ima slovenska policija pomembno mesto v naši družbi in da se njene vloge vsi dobro zavedamo. Spomnil je tudi na nedavne dogodke v Strasbourgu in ob tem poudaril, da Slovenija ni otok, kjer se takšni dogodki ne bi mogli zgoditi.

 

Nova generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar pa je ob nastopu nove funkcije izrazila zadovoljstvo, da jo lahko simbolno prevzema pred najvišjimi predstavniki države in obenem tudi pred sodelavci in sodelavkami, s katerimi si že leta deli odgovornost vodenja policije. Ob tej priložnosti se je najprej zahvalila vsem generalnim direktorjem, ki so pred njo uspešno vodili slovensko policijo: "Doslej jih je bilo devet in s kar štirimi od njih sem kot njihova namestnica imela čast sodelovati in skupaj z njimi ustvarjati uspešne zgodbe, zaradi katerih naša institucija danes med ljudmi uživa visoko stopnjo zaupanja."

 

Dolžnost generalne direktorice policije, ki ji je bila poverjena, je mag. Tatjana Bobnar, kot je zatrdila, sprejela z globokim občutkom odgovornosti tako do več kot 8.000 zaposlenih v policiji kot tudi do vseh prebivalcev države: "Že 25 let, vsak dan znova, v policiji z visoko motivacijo in delovno vnemo opravljam svoje naloge. V tem duhu bom tudi nadaljevala. Zavedam pa se – če lahko potegnem vzporednice z nam sorodno in prijateljsko institucijo – da so vsi uspehi generalov predvsem uspehi njihovih vojakov. Ob negotovosti, ki jo prinaša prihodnost, me pomirja zavedanje, da imam ob sebi sposobne, odgovorne in zaupanja vredne sodelavce."

 

Pred policijo je veliko dela na vseh področjih; potreba po varnosti v sodobni družbi je namreč večplastna. Slovenija je še vedno ena najvarnejših držav na svetu, a se to prevečkrat razume kot nekaj samoumevnega. "Pozablja se, da za njeno zagotavljanje potrebujemo ustrezne kadrovske, logistične in tehnične vire. Potrebujemo investicije za razvoj, za širitev znanja in posodabljanje opreme, da se bomo lahko prilagodili novim razmeram. Število zaposlenih v policiji pa se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za skoraj 20 odstotkov," je še opozorila in dodala, da zato odločno podpira prizadevanja obeh sindikatov za izboljšanje vrednotenja dela policistk in policistov. Poudarila je, da "pri nas ni Divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis". Velik del zaslug za to lahko po njenih besedah pripišemo prizadevnemu delu policistov in kriminalistov, ki vestno, zakonito in strokovno opravljajo svoje delo, in to kljub večletni kadrovski podhranjenosti, kljub vse več nalogam, ki jih imajo, in ne nazadnje kljub stavki, s katero si legalno, legitimno in upravičeno poskušajo izboriti boljši položaj.