Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poslanica ministra ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter novem letu 2019

Objavljamo poslanico ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja ob 26. decembru, dnevu samostojnosti in enotnosti, ter novem letu.

Spoštovani državljanke in državljani,

 

december je tisti čas leta, ko si običajno vzamemo več časa za svoje najbližje in prijatelje, za razmislek o naših ravnanjih, medosebnih odnosih, prav tako o našem odnosu do države in nenazadnje tudi obratno. 26. december je namreč praznik naše države in vseh njenih državljank in državljanov - dan samostojnosti in enotnosti.

 

December 1990 je bil za slovenski narod brez dvoma izjemen in zgodovinski. Kar se je med prebivalkami in prebivalci Slovenije v mesecih pred tem na tihem pričakovalo, je 26. decembra pred 28. leti dobilo svojo otipljivo in dokončno obliko z uradno razglasitvijo rezultatov plebiscita. Na njem smo se složno in s skorajda neverjetno soglasnostjo odločili za samostojno in neodvisno Slovenijo - in kar je še posebej pomembno - to odločitev smo dosegli na miroljuben in demokratičen način.

 

Gre za dejanje brez primere v zgodovini slovenskega naroda. Enotnost in medsebojno spoštovanje, s katerima smo se takrat ponašali, sta dokaz, da zmoremo delovati skupaj in v dobro vsakega posameznika, celotne družbe in lastne države. Še zlasti spoštovanje je tista osebnostna lastnost in hkrati kolektivna lastnost naroda, ki jo moramo negovati in ohranjati za vsako ceno. Spoštovanje do sočloveka in spoštovanje do lastne države sta namreč neločljivo povezana, enega brez drugega ni. Le tako lahko stopamo samozavestno naprej, vodimo preudaren in konstruktiven dialog tako o zadevah, ki nas delijo, kot o tistih, ki nas povezujejo predvsem kot narod.

 

Spoštovani,
želim vam ponosno praznovanje državnega praznika - dneva samostojnosti in enotnosti, obenem pa vam v veselem in prazničnem decembru želim iskrenega in pristnega druženja z vašimi najbližjimi ter voščim srečno, zadovoljno in uspešno novo leto 2019.