Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Inšpektorat RS za notranje zadeve in Policija: Pirotehniko kupujmo le pri registriranih trgovcih

Danes, 20. decembra 2018, je na poligonu varne vožnje v Tacnu potekala predstavitev varne in pravilne rabe pirotehničnih izdelkov.

Glavni inšpektor Inšpektorata RS za notranje zadeve mag. Mitja Perko je uvodoma izpostavil, da je prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do vključno 31. decembra, uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Povedal je, da inšpektorji z nadzori začnejo že pomladi, ko v skladiščih generalnih uvoznikov pregledujejo skladnost pirotehničnih izdelkov s slovensko zakonodajo. S tem je zagotovljena prodaja varnih in skladnih izdelkov na policah trgovin in pri registriranih prodajalcih, pri katerih nadzore okrepijo v prazničnem času. Ugotovitve nadzorov kažejo, da se trend kršitev zmanjšuje. Inšpektorji najpogosteje ugotovijo, da trgovci nimajo ustreznega dovoljenja ali je dovoljenje za prodajo teh izdelkov poteklo, prodajalec ni ustrezno strokovno usposobljen in da pirotehnični izdelki niso ločeni od drugih izdelkov.

 

Inšpektorat sodeluje tudi s policijo in drugimi državnimi organi pri nadzoru prodaje pirotehničnih izdelkov na črnem trgu.

 

Klemen Pogačar iz Oddelka za protibombno zaščito pri Specialni enoti policije je pozval, da je treba pirotehnične izdelke kupovati pri registriranih prodajalcih, ne na spletu ali črnem trgu. Poudaril je, da je pri uporabi pirotehnike treba upoštevati navodila proizvajalca, predvsem paziti na varnostni odmik, zaradi česar najpogosteje pride do poškodb.

 

Daniel Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je povedal, da so policisti letos obravnavali 11 kršitev (lani 78), povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 221 (lani 5700) izdelkov. Izpostavil je, da policija zaznava različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca.


Sogovorniki so povedali, da se kršitve prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov zmanjšujejo predvsem zaradi osveščanja javnosti in pozvali, da pirotehniko kupujte pri registriranih trgovcih in je ne uporabljajte v strnjenih naseljih, temveč na prostem, kjer upoštevajte navodila proizvajalca.

 

Izjava glavnega inšpektorja IRSNZ Mitja Perka (.mp3 1,88 MB)

Izjava Daniela Juga iz Sektorja splošne policije GPU (.mp3 1,25 MB) 

Izjava Klemna Pogačarja iz Specialne enote policije (.mp3 626 KB)