Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada je zaradi bistvenega povečanja prošenj za mednarodno zaščito aktivirala tretjo fazo kontingentnega načrta

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o bistvenem povečanju števila prošenj za mednarodno zaščito in aktivirala tretjo fazo Kontingentnega načrta Republike Slovenije za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito ter izvajanja postopkov mednarodne zaščite v delu, ki se nanaša na izvajanje postopkov mednarodne zaščite.

V skladu s sprejetim kontingentnim načrtom je Ministrstvo za notranje zadeve preseglo kvoto prošenj, ki jih lahko kakovostno in nemoteno obravnava z rednimi kadrovskimi, finančnimi, materialnimi in logističnimi zmogljivostmi. Glede na statistične podatke so že od aprila 2018 izpolnjeni pogoji za aktiviranje tretje faze povečanja, zato kadrovske zmogljivosti in prostorske kapacitete ne zadoščajo za nemoteno izvajanje dela na področju postopkov mednarodne zaščite. Število prošenj za mednarodno zaščito je od aprila do septembra 2018 dalje višje od 250 na mesec.

 

Kontingentni načrt tako predvideva pri aktiviranju prve, druge in tretje faze dodatnih 32 zaposlitev za določen čas, zagotovitev dodatnih poslovnih prostorov, opremo za delo in štiri vozila. Navedeno se nanaša izključno na izvajanje postopkov mednarodne zaščite in ne posega na izvajanje kontingentnega načrta v delu, ki se nanaša na zagotavljanje oskrbe in nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito.

 

Vlada je potrdila tudi Akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2019–2020, ki opredeljuje in konkretizira aktivnosti na celotnem področju boja proti trgovini z ljudmi v Republiki Sloveniji v naslednjem dvoletnem obdobju. Novost je projekt (re)integracije žrtev trgovine z ljudmi, ki ga bo v naslednjem dvoletnem obdobju sofinanciralo Ministrstvo za notranje zadeve. Namen projekta so aktivnosti za vključevanje žrtev trgovine z ljudmi v izobraževalni sistem in na trg delovne sile, pridobivanje in izboljševanje poklicnih spretnosti in kvalifikacij ter ustrezno varstvo ali sprejem v družino oz. ustrezno varstveno ustanovo (za otroke).

 

Vlada je sprejela odgovor na dopis Varuha človekovih pravic glede zaklepanja vrat v začasnih tehničnih ovirah v nočnem času v občini Kostel. Zaradi izrazitega porasta nedovoljenih migracij so bili potrebni dodatni ukrepi, med katerimi je tudi zaklepanje vrat v začasnih tehničnih ovirah. S tem so bili predstavniki lokalnih skupnosti seznanjeni. Policija jih je prav tako obvestila, da se vrata lahko v upravičenih primerih odklenejo, vendar morajo o tem pravočasno obvestiti Policijsko postajo Kočevje. Policijska postaja Kočevje pri tem v letu 2018 ni zaznala negativnih dogodkov ali pritožb občanov glede onemogočenega dostopa do reke Kolpe.