Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister sprejel francosko veleposlanico 

Danes, 16. januarja 2019, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sprejel veleposlanico Francoske republike v Sloveniji Florence Ferrari. Sogovornika sta se strinjala, da državi zelo dobro sodelujeta na področju notranjih zadev. 

Uvodoma sta govorila o predsedovanju Svetu EU, saj bo Francija prevzela predsedovanje iz rok Slovenije. Dogovorila sta se za tesnejše sodelovanje med ministrstvoma obeh držav pri pripravah na predsedovanje. 

 

V nadaljevanju je minister izrazil skrb zaradi kontrol na notranjih schengenskih mejah, ki trajajo že tri leta in ovirajo prost pretok ljudi, povzročajo gospodarsko škodo in negativno vplivajo na življenje ljudi ob mejah. Izrazil je razumevanje razlogov, zaradi katerih ima Francija vzpostavljen nadzor, ki so povezani z notranjo varnostjo in nevarnostjo terorizma. Izpostavil pa je neupravičeno in nesorazmerno kontrolo na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo, ki je po mnenju Slovenije tudi nezakonita in v nasprotju s pravili Zakonika o schengenskih mejah. Države, ki so vzpostavile notranje kontrole, bi morale upoštevati vse negativne vidike tega ukrepa in se čimprej vrniti k normalnemu delovanju schengenskega območja. Minister je zagotovil, da se Slovenija zaveda svoje odgovornosti pri varovanju zunanje schengenske meje in v polnosti opravlja svoje obveznosti.

 

Posebno pozornost sta namenila migracijam. Minister je izpostavil, da MNZ in slovenska policija v celoti obvladujeta razmere na tem področju.