Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Poklukar sprejel vodjo PEK Stančiča

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes, 21. januarja 2019, sprejel vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča. Pogovor je tekel predvsem o predlogih aktov s področja notranjih zadev in migracijah.

Minister je glede predlogov aktov s področja notranjih zadev, ki so v razpravi na Svetu EU, dejal, da podpiramo čimprejšnji zaključek pogajanj o paketu zakonodajnih aktov skupnega evropskega azilnega sistema. Slovenija v pogajanjih ves čas zagovarja pomen solidarnosti med državami članicami, ki pa mora biti odvisna od njene prostovoljne odločitve in zmogljivosti. Slovenija tudi podpira razširitev mandata Evropske mejne in obalne straže na področjih vračanja in sodelovanja s tretjimi državami, še posebej pozdravjamo napredek na področju nadzora zunanjih meja in okrepitev števila osebja. Glede schengna je minister povedal, da si Slovenija prizadeva, da se države članice čim prej vrnejo k njegovemu normalnemu delovanju. Zato si tudi prizadevamo za čim ugodnejši razplet pogajanj o predlogu sprememb Zakonika o schengenskih mejah.

 

Minister je poudaril, da Slovenija podpira skupen odziv in politike EU v povezavi z migracijami. V ministrstvu in policiji pozorno spremljamo predvsem razmere na vzhodno-sredozemski oziroma zahodno-balkanski migracijski poti. Poklukar je sogovornika seznanil s stanjem na področju migracij v Sloveniji in regiji in še posebej opozoril na vse večje število kriminalnih združb, ki omogočajo nezakonite prehode državne meje. Menimo, da mora EU še naprej tesno sodelovati z državami Zahodnega Balkana in jim zagotavljati podporo in pomoč. Ob tem je minister Poklukar izpostavil, da si Vlada prizadeva celovito urediti področje migracij, zato je že v pripravi migracijska strategija, ki bo opredelila cilje, usmeritve in ukrepe za učinkovito upravljanje migracij v Sloveniji, predvsem pa bomo imeli na voljo vse informacije na enem mestu.

 

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je pohvalil Slovenijo in jo označil kot odgovorno in pomembno članico EU. Evropska komisija ceni prisotnost Slovenije v regiji Zahodnega Balkana in se zaveda podpore, ki jo Slovenija nudi tem državam v obliki konkretne in strokovne  pomoči.