Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister na obisku v PIC

Minister Boštjan Poklukar je danes, 30. januarja 2019, z najožjimi sodelavci obiskal Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) v Ljubljani. Srečal se je z njegovo predstavnico Katarino Bervar Sternad.

Kot je povedal Poklukar, ministrstvo in PIC že vrsto let dobro sodelujeta. Tako s PIC na podlagi pogodbe sodelujemo pri informiranju in pravnem svetovanju tujcem na področju mednarodne zaščite, kot zunanji izvajalec pripravlja študije v okviru Evropske migracijske mreže, ministrstvo in PIC pa si tudi redno in konstruktivno izmenjujeta stališča glede predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Policija s PIC sodeluje predvsem pri pravnem svetovanju tujcem v postopku vračanja, običajno pa so predstavniki PIC prisotni tudi ob obiskih Varuha človekovih pravic, ki v vlogi državnega preventivnega mehanizma obiskuje kraje odvzema prostosti. Tovrstne obiske pozdravljamo, saj nam pripomorejo k še boljšemu zagotavljanju človekovih pravic v policijskih postopkih, ko je odrejeno policijsko pridržanje.

 

Današnje srečanje je nadaljevanje ministrovega dialoga z nevladnimi organizacijami, s katerimi MNZ z organoma v sestavi aktivno sodeluje. Srečanje s predstavniki teh nevladnih organizacij oktobra 2018 je bilo eno prvih po nastopu mandata ministra Poklukarja, saj je konstruktivno sodelovanje z njimi ena njegovih prednostnih nalog. Takrat so se dogovorili, da bodo srečanja redna, individualna vprašanja pa bodo reševali v okviru dvostranskih srečanj s posamezno nevladno organizacijo. Minister je tako v zadnjem obdobju že obiskal Amnesty International, Spletno oko in UNICEF.