Skoči na vsebino

NOVICA

Minister na obisku v PIC

Minister Boštjan Poklukar je danes, 30. januarja 2019, z najožjimi sodelavci obiskal Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) v Ljubljani. Srečal se je z njegovo predstavnico Katarino Bervar Sternad.

Kot je povedal Poklukar, ministrstvo in PIC že vrsto let dobro sodelujeta. Tako s PIC na podlagi pogodbe sodelujemo pri informiranju in pravnem svetovanju tujcem na področju mednarodne zaščite, kot zunanji izvajalec pripravlja študije v okviru Evropske migracijske mreže, ministrstvo in PIC pa si tudi redno in konstruktivno izmenjujeta stališča glede predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Policija s PIC sodeluje predvsem pri pravnem svetovanju tujcem v postopku vračanja, običajno pa so predstavniki PIC prisotni tudi ob obiskih Varuha človekovih pravic, ki v vlogi državnega preventivnega mehanizma obiskuje kraje odvzema prostosti. Tovrstne obiske pozdravljamo, saj nam pripomorejo k še boljšemu zagotavljanju človekovih pravic v policijskih postopkih, ko je odrejeno policijsko pridržanje.

 

Današnje srečanje je nadaljevanje ministrovega dialoga z nevladnimi organizacijami, s katerimi MNZ z organoma v sestavi aktivno sodeluje. Srečanje s predstavniki teh nevladnih organizacij oktobra 2018 je bilo eno prvih po nastopu mandata ministra Poklukarja, saj je konstruktivno sodelovanje z njimi ena njegovih prednostnih nalog. Takrat so se dogovorili, da bodo srečanja redna, individualna vprašanja pa bodo reševali v okviru dvostranskih srečanj s posamezno nevladno organizacijo. Minister je tako v zadnjem obdobju že obiskal Amnesty International, Spletno oko in UNICEF.