Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija bo sprejela pet prosilcev za mednarodno zaščito z Malte

Vlada je odločila, da Slovenija na podlagi delitve bremen in v skladu z načelom solidarnosti med državami članicami EU z Malte sprejme pet prosilcev za mednarodno zaščito, ki sodijo v kategorijo ranljivih oseb s posebnimi potrebami in izpolnjujejo pogoje za priznanje mednarodne zaščite skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti.

Republika Slovenija vseskozi zagovarja pomen solidarnosti in odgovornosti. Malta kot najmanjša država EU je že od leta 2002 ciljna sprejemna država pomembnega priliva ilegalnih priseljencev in glede na svojo geografsko lego kot taka neproporcionalno obremenjena. Odločitev o sprejemu petih prosilcev temelji na suvereni odločitvi Republike Slovenije, da izrazi solidarnost z državo članico. To ji daje možnost, da pri odločitvi upošteva vse vidike sprejemnih, integracijskih in ostalih zmožnosti za sprejem prosilcev.

 

Za sprejem, obravnavo in pomoč pri vključevanju prosilcev bodo porabljena sredstva Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) v višini 75 % in sredstva proračuna Republike Slovenije v višini 25 %.

 

Republika Slovenija je sicer že večkrat izkazala solidarnost, tako z drugimi državami članicami EU kot s tretjimi državami: novembra 2010 je v okviru projekta EUREMA sprejela osem oseb, ki jim je bil na Malti priznan status begunca, v obdobju 2016–2018 je iz Grčije in Italije premestila 253 oseb, ki so nedvomno potrebovale mednarodno zaščito, in lani je iz Turčije trajno preselila 34 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca. Letos pa je tako Slovenija v okviru reševanja problematike izkrcavanja migrantov na Malti 9. januarja Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da sprejme pet oseb iz kategorije ranljivih oseb.