Skoči na vsebino

NOVICA

Dan žena: Katerega spola je policija?

Danes, 8. marca 2019, je ob mednarodnem dnevu žena v Policijski akademiji v Tacnu potekalo predavanje dr. Aleksandra Zadela, strokovnjaka s področja medosebnih odnosov in razumevanja spola z naslovom Katerega spola je policija? Udeležence je uvodoma nagovoril tudi državni sekretar mag. Sandi Čurin.

Čurin je povedal, da v ministrstvu že tradicionalno organiziramo predavanje ali posvet o aktualni tematiki, povezani z mednarodnim dnevom žena, in se že vrsto let trudimo in zavzemamo za krepitev enakosti spolov. 

 

Izpostavil je, da se lahko pohvalimo, da smo izvedli številne dejavnosti, ki pomenijo uresničevanje načela enakosti spolov. Pri tem gre velika zasluga policiji, ki je leta 2009 ustanovila Posvetovalno telo za integracijo načela enakosti spolov, leta 2014 pa je bil v Policijski akademiji ustanovljen tudi Center za raziskovanje in socialne veščine, kar je olajšalo izvajanje posameznih aktivnosti na področju enakosti spolov. Ministrstvo za notranje zadeve je edino ministrstvo, ki ima za usklajevanje posameznih interesov s področja zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških ustanovljeno posvetovalno telo, katerega člani so predstavniki različnih ravni ministrstva in obeh organov v sestavi, torej Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve.

 

Čurin je izrazil zadovoljstvo, da je vsebina današnjega predavanja pritegnila ženske in moške, ne glede na dan žena. "Danes je pred nami predavanje z zanimivim naslovom Kakšnega spola je policija. Glede na vsebino, ki je pomembna za oba spola, smo zato danes tukaj - ne glede na to, da je praznik žensk - tako ženske kot moški. Dejstvo je namreč, da nas v službi v prvi vrsti ne določa spol, temveč morajo biti v ospredju naše sposobnosti, znanje in osebnostne vrline," je še dejal Čurin in obenem tudi v imenu notranjega ministra Boštjana Poklukarja vsem sodelavkam v notranjem ministrstvu, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve voščil vse najlepše ob 8. marcu, se jim zahvalil za predano delo in jim želel lepo praznovanje.

 

V nadaljevanju je potekalo predavanje z naslovom Katerega spola je policija?, na katerem je dr. Aleksander Zadel poudaril, da je treba enakost spolov zaživeti, verjeti vanjo in se samozavestno postaviti za svoje odločitve tako v zasebnih kot poklicnih situacijah. Ravnovesje med raznolikim ženskim in moškim svetom je aktualna tudi v policiji, ki še vedno velja za tradicionalno moško domeno, v katero pa vstopa čedalje več žensk.