Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Poklukar na 17. Forumu obrti in podjetništva

V petek, 10. maja 2019, se je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar udeležil 17. Foruma obrti in podjetništva v Portorožu. Na srečanju so govorili o 20 zahtevah slovenske obrti in podjetništva, ki jih je pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in jih strnila v osem vsebinskih sklopov, s katerimi je seznanila pristojne ministre. Med letošnjimi ključnimi zahtevami so spremembe trga dela, zdravstvenega, davčnega in izobraževalnega sistema ter izboljšanje poslovnega okolja z odpravo administrativnih ovir.

Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Poudaril je, da je malo gospodarstvo hrbtenica slovenskega gospodarstva in ima preveč pomembno vlogo za Slovenijo, da bi potrebe tega segmenta gospodarstva ostale še naprej preslišane. »Kar 117 tisoč poslovnih subjektov zaposluje več kot 350 tisoč oseb. To je številka, ki je preprosto ne moremo in ne smemo prezreti,” je poudaril Meh. Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca je povedal, da je letošnji forum malo drugačen. »Pred leti so bili to forumi, kjer sta se vršila dva monologa: na eni strani monolog tistih, ki so prosili, in na drugi strani tistih, ki so se izmikali. Vesel sem, da so ti časi mimo.«  V video nagovoru je predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec izpostavil, da je Vlada prisluhnila njihovemu predlogu za imenovanje državnega sekretarja in poudaril, da je treba iskati skupne rešitve, ki so dobre za vse.

 

Minister za notranje zadeve je že v uvodnem delu poudaril, da je Slovenija varna država. »Gospodarska rast pa je pripomogla k temu, da danes lahko bistveno več investiramo v nacionalno varnost, za kar gre zahvala tudi vam, spoštovani obrtniki in podjetniki,« je dejal Poklukar. Povedal je, da razume obrtnike in podjetnike, da potrebujejo delovno silo iz drugih držav, ob tem pa poudaril, da je pri uvozu delovne sile in izdaji delovnih dovoljenj treba gledati tudi skozi prizmo varnosti. Razume težave avtoprevoznikov, ki jim zaradi kontrol na meji delo poteka počasneje in ob tem pozval k strpnosti in zavedanju, da je varnost na prvem mestu. Policija svoje delo opravlja dobro in verjame, da ga bo tudi v prihodnje. Ministra so vprašali za mnenje o predlogu sprememb Zakona o pravilih v cestnem prometu, ki bi dovoljeno raven alkohola v krvi znižal iz dosedanjih 0,5 na 0,2 promila. Poklukar je odgovoril, da obstoječi zakon dovoljuje 0,5 promila alkohola v krvi in lani smo s tako zakonsko ureditvijo prvič imeli manj kot 100 žrtev na cesti. "Alkohol ni samo problem na cesti. Gre za splošen družbeni problem, o katerem se bo treba temeljito pogovoriti. Menim, da obstoječi zakon ni slab. Premislimo, ali je sprememba potrebna ali ne. Jaz sem za 0,5," je zaključil Poklukar.

 

Dan pred tem, 9. maja 2019, pa je državna sekretarka mag. Melita Šinkovec sodelovala na strokovnem posvetu o aktualni problematiki cestnega prevoza blaga in potnikov v Celju. Posvet sta v okviru sejemskega dogajanja pripravili Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije.