Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Poklukar s črnogorskim kolegom ministrom predvsem o migracijah in boju proti organiziranemu kriminalu

Danes, 10. junija 2019, se je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar srečal z ministrom za notranje zadev Črne gore Mevludinom Nuhodžićem. Govorila sta predvsem o boju proti organiziranemu kriminalu in migracijah. 

Sogovornika sta se strinjala, da sta Slovenija in Črna gora prijateljski državi, sodelovanje med ministrstvoma obeh držav poteka tradicionalno dobro in v partnerskem duhu. Kot je izpostavil minister Poklukar, Slovenija podpira Črno goro na njeni poti pri vključevanju v Evropsko unijo: »Zato bomo nadaljevali z našim sodelovanje in našo pomočjo v obliki različnih skupnih usposabljanj in twinning projektov.« Minister Nuhodžić se je ob tej priložnosti zahvalil za vso podporo, ki jo Slovenija nudi Črni gori pri za njih dveh najpomembnejših zunanjepolitičnih prioritetah – članstvu v NATO, ki ga je Črna gora že uresničila, in članstvu v EU. 

 

Ministra sta govorila o boju proti organiziranemu kriminalu. Ob tem je Poklukar izpostavil, da so varnostni organi Črne gore pomemben partner slovenske policije, kar zadeva mednarodno policijsko sodelovanje. Za uspešno soočanje z varnostnimi izzivi je nujno tesno sodelovanje in izmenjava informacij. Zato sta se ministra dogovorila za okrepljeno sodelovanje med policijama obeh držav na tem področju. 

 

Ena od tem njunega pogovora so bile tudi migracije in stanje v regiji na tem področju. Poklukar je predstavil razmere v Sloveniji, kjer beležimo povečano število nezakonitih prehodov meje in prošenj za mednarodno zaščito. »Kljub temu pa je položaj v Sloveniji pod nadzorom, slovenska policija učinkovito varuje našo mejo,« je poudaril minister Poklukar. Dejstvo je, da migracije niso vprašanje le ene države, ampak celotne regije. Zato sta se sogovornika strinjala, da je tudi na tem področju treba krepiti medsebojno sodelovanje in zaupanje, da je potrebna stalna in odprta komunikacija med policijami v regiji.