Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poklukar na spominski slovesnosti na Ljubelju: Najpomembnejše je, da v razgreti in negotovi situaciji ni prišlo do žrtev

Danes, 25. junija 2019, je na nekdanjem mejnem prehodu Ljubelj potekala spominska slovesnost ob dnevu državnosti in v spomin na dogodke osamosvojitvene vojne, ki so jo organizirali Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in Občina Tržič. Slavnostni govornik je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister je spomnil na razglasitev samostojnosti Republike Slovenije, na veličasten dogodek, na katerega vsakogar izmed nas vežejo prav posebni spomini. "Vsak posameznik je takrat doživel delček osamosvojitvene zgodbe in vsak med nami je bil njen pomemben člen. Zato smo kot narod čutili neizmerno povezanost in trdno enotnost, da novonastale slovenske države ne damo za nobeno ceno. Slovenke in Sloveci smo zato morali že tretjič v 20. stoletju vzeti v roke orožje. Improvizirane barikade, ki so jih postavili miličniki in teritorialci, s svojim delom pa so jim zavzeto pomagali goloroki domačini, so močno ovirale pot enotam agresorske vojske, ki so s silo poskušale zavzeti svoje cilje."

 

Poklukar je poudaril, da so enote agresorske vojske prišle tudi na območje mejnega prehoda Ljubelj, kjer jih je kljubovalno pričakala tabla z napisom Republika Slovenija, nova slovenska zastava pa je že herojsko plapolala. "Pripadniki slovenske mejne milice in Teritorialne obrambe so v pogajanjih s sicer številčno in tehnično močnejšim nasprotnikom dosegli najprej njegov umik in naslednji dan še predajo posadke, ki je ostala na območju bližnje karavle. Mejni prehod Ljubelj je bil tako ponovno odprt že 1. julija zvečer. Poleg tega uspeha pa je najpomembnejše, da v tej razgreti in negotovi situaciji ni prišlo do nobenih žrtev. To namenoma poudarjam, saj je bilo prav to strateško območje mejnega prehoda v svoji zgodovini že priča premnogim tragičnim žrtvam in nečloveškemu trpljenju," je povedal minister.

 

Dodal je, da je bilo pred 28. leti je bilo na tem mestu veliko srčnih, hrabrih, pretkanih in modrih ljudi, ki so z orožjem in s svojim življenjem branili novo samostojno in neodvisno državo, Republiko Slovenijo. "Še danes tukaj zbrani čutimo enako močno ljubezen do svoje domovine in globoko spoštovanje do vseh, ki so se v osamosvojitveni vojni pogumno in brezkompromisno uprli agresorski vojski in tako zaščitili slovenski narod ter komaj nastalo mlado državo.

 

"Prav je, da se z globokim spoštovanjem spomimo vseh tistih, ki so dali življenja za našo domovino, za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Ko se danes ozremo pod skoraj tri desetletja samostojne, demokratične in moderne slovenske države, smo lahko upravičeno ponosni in zadovoljni, da živimo v demokratični, pravni in socialni državi, ki na prvo mesto postavlja dobrobit vseh svojih prebivalk in prebivalcev."

 

Izpostavil je, da je Slovenija varna država, kar nam zavidajo mnoge države. "Vendar to ni nekaj samoumevnega ali samo od sebe dano. Je plod dolgoletnega in požrtvovalnega dela celotnega sistema nacionalne varnosti. Predvsem je rezultat vsakodnevnega predanega in strokovnega dela mnogih posameznikov, ki noč in dan bdijo nad našo varnostjo in varnostjo naše države. Pri tem je, ima in bo imela tudi v prihodnje slovenska policija kot nosilec notranje varnosti pomembno vlogo. Kot minister za notranje zadeve z velikim ponosom povem, da slovenska policija, njene policistke, njeni policisti, svoje poslanstvo opravljajo odlično. Temu pritrjujejo tudi zadnje javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da slovenska policija uživa visoko zaupanje ljudi. Na našo Policijo, Slovensko vojsko, gasilce in reševalce smo Slovenke in Slovenci še kako lahko ponosni."