Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ANONIMNE E-PRIJAVE


Ministrstvo za notranje zadeve vzpostavilo skupno vstopno točko za anonimne e-prijave


Na Ministrstvu za notranje zadeve smo leta 2009 omogočili podajanje anonimnih e-prijav korupcijskih kaznivih dejanj in nato junija 2010 še anonimnih e-prijav nasilja v družini. Ker se je možnost anonimne elektronske prijave izkazala za uspešno, smo sistem razširili še na področji preprečevanja trgovine z ljudmi ter pogrešanih in iskanih oseb. Od začetka leta 2012 lahko podate anonimno e-prijavo kršitev ali kaznivih dejanj s področja ekstremnega nasilja in organizirane kriminalitete.


Novo je tudi to, da smo prijave zbrali na enem mestu. S klikom na enotno vstopno točko se odpre spletna stran, kjer uporabniki spleta enostavno izberejo »svoje« področje prijave.

Javnost želimo na ta način spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij, pri čemer v polni meri izkoriščamo sodobne tehnične rešitve državne uprave. Te omogočajo, da uporabniki spleta brezplačno oddajo elektronsko prijavo kršitev ali kaznivih dejanj in različnih nepravilnosti, ki jih zaznajo.

Pri tem jim zagotavljamo popolno anonimnost. To pomeni, da jim ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti (IP številka računalnika, s katerega je bila poslana prijava, ni vidna). Razen seveda, če prijavitelji ne želijo, da bi se nanje tudi osebno obrnili. V tem primeru pa naj le navedejo svoje kontaktne podatke. Prav tako uporabnik ne potrebuje digitalnega certifikata, omogočeno pa je pripenjanje prilog.
 
Prebivalce naše države, uporabnike spleta, pozivamo, naj nam pomagajo pri preiskovanju in odkrivanju kaznivih dejanj, kršitev in različnih nepravilnosti. Če vedo zanje, naj jih prijavijo. Pri tem naj navedejo vsaj osnovna podatka, ki jih potrebujemo za strokoven odziv, in sicer podatka o času in kraju dogodka. Vsako prijavo bomo preučili in ustrezno ukrepali glede na podane znake kaznivega dejanja ali kršitve.


Paket elektronskih storitev, ki smo ga pripravili v sodelovanju s policijo, je objavljen na državnem portalu e-uprava in na spletnih straneh našega ministrstva oziroma policije. Še vedno pa seveda sprejemamo prijave tudi na druge, že ustaljene načine, to je na interventno številko policije 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200