Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SPREJEM PROSILCEV ZA MEDNARODNO ZAŠČITO IZ DRŽAV ČLANIC EU

Republika Slovenija vseskozi zagovarja pomen solidarnosti in odgovornosti in je že večkrat izkazala solidarnost tako z drugimi državami članicami EU kot s tretjimi državami. Odločitev vlade, da sprejme prosilce za mednarodno zaščito v okviru delitve bremen med državami članicami EU, je utemeljena in v skladu s stališči, ki jih že od leta 2010 zastopa Republika Slovenija. Temelji na suvereni odločitvi države, da izrazi solidarnost z državo članico, kar ji daje možnost, da pri odločitvi upošteva vse vidike sprejemnih, integracijskih in ostalih zmožnosti za sprejem prosilcev

 

***

Malta

V okviru reševanja problematike izkrcavanja migrantov na Malti je Slovenija 9. januarja 2019 Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da sprejme pet oseb iz ranljivih skupin.

 

Gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti do najmanjše EU države članice Malte in humanosti do pomoči potrebnih. S tem Slovenija potrjuje svojo zavezanost k EU politiki solidarnosti in iskanja skupnih rešitev za migracijska vprašanja.

 

Vlada Republike Slovenije je nato na seji 14. februarja 2019 odločila, da Slovenija na podlagi delitve bremen in v skladu z načelom solidarnosti med državami članicami EU z Malte sprejme pet prosilcev za mednarodno zaščito, ki sodijo v kategorijo ranljivih oseb s posebnimi potrebami in izpolnjujejo pogoje za priznanje mednarodne zaščite skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti.

 

***

Italija

Vlada Republike Slovenije je na seji 4. junija 2019 odločila, da Republika Slovenija na podlagi delitve bremen in v skladu z načelom solidarnosti med državami članicami EU iz Republike Italije sprejme do pet prosilcev za mednarodno zaščito, ki sodijo v kategorijo ranljivih oseb s posebnimi potrebami in izpolnjujejo pogoje za priznanje mednarodne zaščite skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti. Republika Italija je zaradi svoje geografske lege tradicionalno ciljna sprejemna država pomembnega priliva ilegalnih priseljencev v EU. 

 

Sporočila za javnost

 

14. 2. 2019: Slovenija bo sprejela pet prosilcev za mednarodno zaščito z Malte

4. 6. 2019: Slovenija bo sprejela do pet prosilcev za mednarodno zaščito iz Italije